Work and travel Konaklama

Work and Travel katılımcılarının en önem verdiği noktalardan biri de konaklamadır. Work and travel konaklama ihtiyacınızı karşılamak için yapabileceğiniz çok şey var ve bu konuda fazlaca endişelenmenize gerek yok.

Eğer işvereniniz size Work and travel konaklama konaklama sağlıyorsa, tek yapmanız gereken sizden istenen depozit ücretini istenen tarihle işvereninize göndermek ya da Amerika’ya gidince elden teslim etmektir. İşveren size bir sözleşme imzalatacak ve kira ücretini haftalık olarak maaş çeklerinizden kesecektir. Konaklama sağlayan işverenler ya da aracı kuruluşlar, çoğu zaman kiraladıkları mülklerin ücretlerini peşin ödediklerinden, öğrencilerle bağlayıcı sözleşmeler yapabilirler. Bu yüzden konaklama sağlayan işverenlerin anlaşma şartlarını mutlaka iyi bilmelisiniz. Çoğu işveren, yapılan kira anlaşmaları gereği, sözleşme tarihinden önce evi terk etmenize, ya da daha ekonomik olduğu gerekçesiyle başka bir ev tutmanıza izin vermeyebilir.

Eğer işvereniniz size konaklama sağlamıyorsa endişelenmenize gerek yok. Her yıl ABD’ye giden Work and Travel öğrencilerinin ortalama yarısı konaklamasını kendi buluyor. Bu hiç de zor değil. Tek ihtiyacınız olan biraz medeni cesaret ve biraz araştırma.

Her şeyin başı, nerede başlayıp ne yapacağınızı bilmektir. Eğer konaklama vermeyen bir işvereniniz varsa, bu sorunu iki aşamada çözebilirsiniz.

1-    Önce birkaç gün geçici olarak konaklamak için bir otel ya da pansiyon bulun.

2-    Kalıcı konaklama için araştırma yapın. Ne kadar kısa sürdüğünü görünce şaşıracaksınız!

Geçici Work and travel konaklama  nasıl ayarlanır?

En kestirme yöntem işverenle temasa geçerek çevrede mevcut olan otel ya da pansiyonlardan birkaçının adres ve telefon numarasını öğrenmek ve bunları arayıp rezervasyon yaptırmaktır. İşverenden bu konuda da destek alamazsanız, internet size çok sayıda alternatif sunacaktır. Amerika’nın neredeyse her yerinde gecelik 50-60 USD  ödeyerek oldukça konforlu otellerde konaklayabilirsiniz. Eğer 2-3 kişi gidiyorsanız, durum daha da kolay demektir; bu ücreti ödeyerek beraber kalabilirsiniz.

Öğrenci Yurtlarında Uzun Süreli Konaklama

Kalıcı konaklama olarak öğrenci yurtlarını tercih edebilirsiniz. Bunun için gidecek olduğunuz bölgedeki kolejleri araştırıp, bunlarla önceden temasa geçmenizi öneriyoruz. İnternet size bu konuda çok geniş imkanlar sunacaktır.

Uzun Süre Konaklamalı Oteller (Extended Stay Hotels)

Bazı bölgelerde oteller ya da pansiyonlar uzun süre konaklamak için cazip olabilir. Bu konuda otel yöneticileri ile konuşmaktan çekinmeyiniz. Ortalama aylık 300 – 400  USD ödeyerek 3-4 kişilik odalarda konaklayabilirsiniz. Bu tarz konaklamanın en büyük avantajı, temizlik sorununun olmamasıdır. Odanız her gün temizlenecektir. Ve tabii bir diğer avantajı da dilediğiniz zaman ayrılabiliyor olmanız. Ev kiralama seçeneğinde ayrılış tarihinizi çok önceden belirlemek ve bildirmek zorunda kalabilirsiniz.

Özellikle Extended Stay Hotel tarzında oteller bulursanız mutlaka incelemelisiniz. Bu tarz otellerin odalarında mutfak bölümü dahi bulunmakta olup, çok daha konforlu bir konaklama imkanı vermektedir.

Ev Kiralama

Ev kiralamak, Work and Travel öğrencilerinin en çok tercih ettiği yöntemlerden biridir. Ancak hemen belirtmekte fayda var ki, bir Work and Travel öğrencisinin tek başına ev kiralayabilmesi imkansızdır. Bu yüzden ya 3-4 kişi olmalı, ya da aynı yerde ya da bölgede çalışacak olan diğer öğrencilerle temasta olmalısınız. Bu şekilde bir araya gelerek maliyetleri paylaşabilirsiniz.

**** Eğer programa tek başınıza katılıyorsanız, ya Work and travel konaklama konaklama veren bir işvereni tercih etmelisiniz, ya da çok sayıda öğrencinin çalıştığı, ana yerleşim merkezlerindeki işverenleri tercih etmelisiniz.

UNUTMAYIN!

ABD de ev kiralamak hiç de zor değildir. Konaklamasını kendi ayarlamak üzere giden öğrencilerin neredeyse tümü ilk birkaç gün içinde evlerini kiralayıp Work and travel konaklama  konaklama sorunlarını rahatça çözmektedir.

Ev nasıl aranır ?

Ev aramak için bir çok farklı strateji kullanılabilir.

1-    Önce işvereninizden ve mevcut çalışanlardan fikir ve yardım isteyin. Çok büyük bir olasılıkla onlar size çok kolay bir çözüm önereceklerdir.

2-    Yerel gazetelerdeki kiralık ilanlarını (Yellow Pages, Classifieds) takip edin, arayın. İnternette de birçok web sitesi bu hizmeti vermektedir. Birçok seçeneğiniz olduğunu göreceksiniz.

3-    Küçük bir yerleşim bölgesindeyseniz, bir bisiklet alın, motosiklet ya da araba kiralayın ve çevreyi gezin! Bunun size günlük maliyeti max. 50 USD olacaktır. Eğer birden çok kişiyseniz, bunun maliyetini hissetmezsiniz bile!  Ya da biraz daha pahalı bir seçenek olarak, bir taksi tutup gezebilirsiniz. Böylece taksi şoförü de yardımcı olacaktır. Bir kaç saat içinde bir çok kiralık ev göreceğinizden emin olabilirsiniz.

Fiyata mobilyalar dahil mi? Başka gider var mı?

Size evlerin fiyatları verilirken genellikle mobilyasız fiyatlar verilir. Bu yüzden evin mobilyalı fiyatını öğrenmelisiniz. Ayrıca elektrik, su , telefon, vb. giderleri de sormayı sakın ihmal etmeyin.

Taşınırken ne kadar ödeme yapmak gerekiyor?

Her kiralanan evin mutlaka bir depozito bedeli vardır. Bu genellikle 1 aylık kira kadardır. Depozito için ödeyeceğiniz ücret evi temiz, borçsuz ve zarar vermeden boşaltmanız durumunda size iade edilecektir. Bunun yanı sıra ilk ayın kirasını da peşin olarak ödemeniz istenecektir.

**** Evinizi kendiniz kiralamak üzere gidiyorsanız, gider gitmez depozito ve ilk ayın kirasını ödemek zorunda kalacağınızı unutmayınız. Bunun için tavsiye edilen en az 750 USD paranın yanı sıra ortalama 300 USD de depozito için  yanınızda mutlaka götürmelisiniz. Bu ücreti geri alacağınız için gider olarak görmenize gerek yoktur.

Kontrat şartlarına dikkat edin!

Kira kontrat şartlarınızı dikkatle okuyun. Evi ne zaman boşaltmak istediğinize önceden karar verin ve bunu kontratınıza mutlaka not ettirin. Ya da, boşaltma öncesi ikaz kuralına uyun. Aksi takdirde cezaya çarptırılır ve depozito ücretinizi alamayabilirsiniz.

Evin işyerinize uzaklığı ne kadar, ulaşım olanakları neler?

Evinizden işyerine olan uzaklık da önemli bir noktadır. Evinizin çok yakınından otobüs hattı geçiyor olsa bile, bu otobüs günün sadece belli saatlerinde olabilir ve bu da ikinci iş yapıp eve geç gelmeyi düşünüyorsanız sizi zor durumda bırakabilir. Bu yüzden evinizin yürüyerek ya da bisikletle gidilebilen bir mesafede olmasını tercih etmelisiniz. ABD’ye gidince ilk yapacağınız alışverişlerden biri bir bisiklet almak olmalıdır. Ortalama 50 USD ödeyerek çok güzel bisikletler alabilirsiniz. Bir bisikletinizin olması size önemli bir hareket kolaylığı sağlayacaktır.

KONAKLAMA MALİYETLERİ

ABD de konaklama maliyetleri, gittiğiniz eyalete göre değişir. Herkesin ilk sorduğu yerler olan New York, Boston, Orlando, Miami, San Francisco, Los Angeles, Norfolk gibi popüler ve turistik yerlerde kira maliyetleri genellikle oldukça yüksek olup aylık kira bedeliniz 1750 – 2500 USD arasında değişebilir ki bunun da kişi başı aylık maliyeti genellikle 300 – 450 USD  arasında olur. Bu tarz yerlerde Work and Travel programına katılan adayların , genellikle kazandıklarının yaklaşık %25ni konaklama giderleri için harcamaya hazır olmaları gerekmektedir. Bu çok doğaldır ve programa katılan öğrencilerin en az %75i  aylık bu kadar kira ödemektedir.

İç eyaletlerde iseWork and travel konaklama imkanları konaklama çok daha ekonomiktir. Örneğin Dallas, Houston, Philadelphia, Atlanta gibi popular şehirlerde aylık kira maliyeti 500 – 1500 USD arasında, kişi başı aylık maliyet ise ortalama 100 – 250 USD arasında değişir. Hem de bu rakamlarla gerçekten lüks evlerde konaklayabilirsiniz.  Bu nedenle Work and Travel programında para biriktirmeyi hedefleyen adaylara, iç eyaletleri daha çok önermekteyiz.

Work and travel konaklama Konaklama ayarlamak  için faydalı linkler:

Oteller:

SUPER 8 HOTEL: http://www.super8.com

DAYS INN: http://www.daysinn.com

WINGATE INN: http://www.wingateinns.com

TRAVELODGE: http://www.travelodge.com

KNIGHTS INN: http://www.knightsinn.com

BAYMONT INN: http://www.baymontinns.com

AMERIHOST INN: http://www.amerihostinn.com

HOWARD JOHNSON: http://www.hojo.com

HOLIDAY INN: http://www.ichotelsgroup.com

CHOICE HOTELS: http://www.choicehotels.com

Kiralık Ev:

Kiralık ev ya da oda bulmak için Amerika”da kullanabileceğinz en temen internet platformu CRAIGSLIST. Bu siteye  http://www.craigslist.org adresinden bağlanabilirsiniz. Eyaley ve şehir seçiminden sonra “Housing” başlığı altında çok sayıda güncel ilan göreceksiniz.

Buna ek olarak aşağıdaki sitelerden de faydalanabilirsiniz.

http://www.homerentalads.com/

http://www.rentalhouses.com/

http://www.rentclicks.com/

http://www.rentlist.net/      (ATLANTA)

http://www.forrent.com/

http://www.allstarvacationhomes.com/   (ORLANDO) http://www.orlandovillas.com/     (ORLANDO)

http://www.triphomes.com/

*** SUBLET NEDİR: Uzun süreli eğitim gören, ya da mevsimlik olarak bulundukları yerden ayrılmak isteyen kişileri öğrenciler vs. kiralamış oldukları evleri ya da yurt odalarını yaz aylarında geçici olarak başkalarına kiralarlar. Bu sayede oturmadıkları halde kira ödemek zorunda kalmaz ve tasarruf ederler. Bu tarz kiralama sistemine Sublet (Sublease) denir. Özellikle ABD de çok yaygındır.

Sublet:

http://www.sublet.com/

http://www.subletinthecity.com   (New York City)

http://www.citysublets.com/     (New York City, Boston)

http://www.tosublet.com/

http://www.thesublet.com/

http://www.offcampus.osu.edu/housing_sublet.asp

http://apartments.about.com/od/glossary/g/subleasingDef.htm

Armada GrandeeWork And Travel
WATWork and travel Konaklama