İş Türleri ve Gelir

Work and Travel programında birçok farklı başlık altında değişik pozisyonlarda çalışmak ve para kazanmak mümkün. Ama bu konuda hayal gücünüzü fazla zorlamanızı ve beklentilerini yüksek tutmanızı ÖNERMİYORUZ. Sürekli belirttiğimiz gibi bu programın temel amacı gezmek ve kültürel değişim tecrübesi yaşamaktır. Çalışa iznini ise bu amacınıza daha rahat ulaşmanız için ABD hükümeti tarafından size verilen bir hediye olarak algılamanız oldukça mantıklı bir noktada durmanızı ve mutsuz olmamanızı sağlayacaktır.  Çalışma ve gelir ile ilgili detaylara girmeden önce, Work and Travel programına bir başka noktadan bakalım.

Amerikalı işverenler neden Work and Travel öğrencilerini işe alıyor?

Amerika Birleşik Devletleri, kıtanın büyük bir bölümüne yayılmış çok büyük bir ülke. Çok değişik coğrafi özellikler ve çeşitliliği barındıran Amerik’da insanlar yurtdışına turist olarak gitmeyi çoğu zaman bir alternatif olarak dahi düşünmüyorlar. Bir düşünün, 50 farklı eyalette o kadar çok seçenek var ki, her yıl bunların birini ya da birkaçını yapmaya çalışsanız, bir kez gördüğünüz yeri uzun yıllar görmezsiniz. Bu durum Amerika’da iç turizmin sürekli canlı ve yoğun olmasını sağlamakta olup, aynı zamanda turizm ve turizmi destekleyen alanlarda  sezonluk iş gücü ihtiyacı doğurmaktadır. Amerika’da yerleşik olarak yaşayanlar genellikle sezonluk ve saatlik işler yerine tam zamanlı ve daha yüksek getirili işleri tercih ettiklerinden dolayı, bu sezonluk işlerin belirli bir bölümü Amerika’da eğitim gören öğrenciler ve  kültürel değişim programlarıyla ABD’ye gelen öğrenciler tarafından karşılanmaktadır.  Her yıl Amerika’ya dünyanın değişik ülkelerinden yaklaşık 130.000 civarında öğrenci Work and Travel programı ile gelmektedir. Öğrenciler tamamen yasal ve eşit şartlarda çalışmaktadır.

ABD bu programı neden destekliyor?

ABD’nin bu programı desteklemesinde sezonluk eleman ihtiyacından daha önemli  olan gerekçe ülkenin anayasasında bulunan çeşitlilik (diversity) kavramıdır. Bu ve benzeri programlarla Amerika hem dünyanın her yerinden gelen öğrencilere Amerikan yaşam tarzını tanıtmakta hem de kültürel çeşitlilik arayışının bir kısmını karşılamaktadır. Bu program aynı zamanda ülke imajının oluşmasında da önemli olduğu düşünülen bir değer taşımaktadır.

Sezonluk turistik işlerde kazanç ne kadar olur?

Work and Travel öğrencilerinin en çok çalıştıkları pozisyonlar eğlence parkları, resort oteller ve fast food zincirleridir. Bu işletmelerde öğrenciler genellikle saatlik 7.25-10 USD  alarak çalışırlar. Bölge ve işletmeye göre bu rakam değişkenlik gösterebilir. Öğrencilere genellikle haftalık 35-40 saat civarında mesai verilir. Sezonun yükseldiği dönemlerde ise bu süre daha daha uzun olabilir. Bazı işletmeler 40 saat üzerindeki çalışma için fazla mesai (overtime) ödemesi yaparlar. Bazı işletmeler ise bunu extra shift olarak verirler ve overtime artışı yapmazlar. Restaurant ve cafe gibi işletmelerde bazı pozisyonlar servis pozisyonları içerir. Servis pozisyonlarında çalışan öğrenciler, daha düşük bir saat ücreti ve buna ilaveten  bahşiş alarak çalışırlar. Bu işletmelerdeki saatlik ücretler ortalama bahşiş beklentisine göre belirlenir. Bu tarz işlerde çalışacak öğrencilerden genellikle çok iyi derece İngilizce konuşmaları ve servis deneyimine sahip olmaları beklenir. Servis pozisyonlarında bayan adaylar daha çok tercih edilebilir.

Haftada 40 saatlik ortalamayla çalışan standart bir Work and Travel öğrencisi aylık  1000  –  1500 $ civarında para kazanabilir. Bahşiş geliri yüksek olan işlerde bu oran genellikle daha yüksek olur. Sonuç olarak Work and Travel öğrencilerinin kazandığı bu ücretler, öğrencinin konaklama ve sosyal giderlerini rahatlıkla karşılar ve öğrenciler genellikle ek bir paraya ihtiyaç duymazlar. Her yıl bazı öğrenciler bu rakamların üzerinde para kazansa da, katılımcıların %80’i ortalama bu rakamları kazanırlar.