Work And Travel Türkiye

Vergi İadesi İşlemleri Nasıl Yapılır

  • Work and travel 2016 kayıtları başladı
  • İş fuarları ve sezonun en yeni işlerini kaçırmayın
  • Bu yaz seninde bir Amerika hikayen olsun

ABD’de çalışırken dört tür vergi ödeyeceksiniz: Federal Tax, State Tax, Federal Insurance Contributions Act (FICA) Tax ve Local Tax. Bu kesilen vergilerin miktarlarını işvereninizin size haftalık veya aylık olarak vereceği pay sliplerinizde görebileceksiniz. Bazı eyalet ve iş türlerine göre ödenen vergi miktarları ve türleri değişebilmektedir. Amerika’da her bir eyaletin kendisine göre bir takım kanun ve kuralları vardır.

İyi haber daha sonra bu kesilen miktarın büyük bölümünü IRS’e (ABD vergi dairesi) başvurarak geri alabilirsiniz. IRS’e vergi iadesi için başvuranların ödemiş oldukları vergi iadelerinin büyük bir bölümünü almakta..

ABD vatandaşı olmayan (örneğin Work and Travel programı ile gitmiş öğrenciler) kişiler, ABD’de $3.650’dan fazla kazandıkları takdirde başvurularını iletmekle kanunen yükümlüdür.

 

  1. Son maaş çekinizin bilgi kısmı – Paystub- Eğer elinizde mevcut değilse, işvereniniz Şubat ayı içerisinde W-2 formunuzu gönderecek ve başvuru için W-2 formunu kullanabileceksiniz.
  2. Social Security Kartınız
  3. Pasaportunuzun USA vizeli sayfası
  4. Taxback.com sitesi üzerinden kayıt yaptırdıktan sonra sizlere gönderilecek, gittiğiniz eyalete göre değişiklik göstermekle birlikte 10-11 sayfalık başvuru formlarını doldurmanız
  5. İnternet – Taxback.com adresinden kayıt yaptırabilmeniz ve evrakları mail yoluyla gönderebilmeniz için gerekecek.
  6. Tarayıcı – Scanner ( başvuru formlarını doldurup, imzaladıktan sonra PDF veya JPEG olarak kaydetmeniz gerekecek.

 

Şimdi sırasıyla yapmanız gerekenleri  madde madde görelim.

  1. Taxback.com adresine giriniz

2. Ok işareti ile gösterilen form’da1

 

Country alanına: USA seçiniz

First name kısmına: isminizi yazınız

Country Code: otomatik olarak +90 gelecektir ama gelmiyorsa “+90 “ seçiniz

Phone number kısmına: telefonunuzu 10 haneli olarak yazınız 5541234567 gibi

E-mail adresine: daimi kullandığınız e-mail adresini yazınız

 

  1. Find Out butonuna basarak yeni formun gelmesini bekleyiniz.

2

  1. Years of Employment kısmında 2016 yılını seçiniz
  2. Program Type olarak Work & Travel programını seçiniz

3

  1. Entry Date’e Amerika’ya giriş tarihinizi işaretleyiniz. Bu tarihi bilmiyorsanız, pasaportunuzda giriş çıkış mühürüne bakabilirsiniz.
  2. Exit Date’e Amerika’dan ayrıldığınız tarihi işaretleyiniz. Bu tarihi bilmiyosanız pasaportunuzda giriş çıkış mühürüne bakabilirsiniz.

4

8. Total Wages kısmına: Paystub’da gösterilen Total Wage kısmını yani toplam kazancınızı giriniz.

Total Federal Tax Kısmına: Paystub’da gösterilen ve sizden kesilen Federal Tax miktarını giriniz

What state did you work in kısmında: Çalıştığınız ve işyerinizin bulunduğu eyaleti giriniz.

5

  1. Eyaletinizi seçtikten sonra Yeni bir alan açılacak, Total State Tax alanına: Paystub’da gösterilen State Tax miktarını giriniz.

6

 

  1. Contact details kısmına: İsim, Soyisim, e-mail adresiniz, uyruğunuz, ülke telefon kodu, telefon numaranızı eksiksiz giriniz.
  2. Yukarıdaki işlemleri tamamladığınızda vermiş olduğuz e-mail adresinize başvuru formlarınızı içeren bir e-mail gelecektir. Download linkinden bu formlara ulaşabilirsiniz. Mail
  1. 11. Maddedeki e-maili takiben tüm sürecinizi takip edebileceğiniz taxback.com tracker sistemine giriş bilgilerinizi içeren bir e-mail daha alacaksınız. Bu mail ilk mailden 5 dakika sonra gelecektir.
  2. Size gönderilen formda tüm bölümleri siz doldurmayacaksınız, bir çok sayfada ✔işareti gördüğünüz yere imza ve tarih atmanız yeterlidir.
  3. Doldurduğunuz ve imzaladığınız 10 veya11 sayfalık formlara,
  • ABD VİZENİZİN FOTOKOPİSİ,
  • SSN kartınızın FOTOKOPİSİ,
  • PAYSTUB (varsa W-2 ) formunuzun fotokopisini ekleyin.

 

Tüm formları tarayıcıdan PDF veya JPEG formatında taratarak

 

USdocuments@taxback.com 

adresine gönderin.

  1. Bu konularda yardımcı olmak üzere; taxback.com danışmanları, verdiğiniz telefon numarasından size ulaşacaktır. Siz de işlemlerde tereddüte düşer veya yanlış yaptığınızı düşünürseniz: https://www.taxback.com/en/contact-us/ adresinden canlı sohbet ile yardım alabilirsiniz. İnanılmaz derecede hızlı şekilde geri dönüş yapıyorlar ve 7/24 çalışıyorlar.

 

ÖNEMLİ HATIRLATMALAR

1- Son paychecklerinizin sadece bilgi kısmını –Paystub– kısmını getirmeniz yeterli. Her sene birkaç öğrencimiz yanlış anlamadan dolayı son paycheckini bozdurmadan vergi iadesi başvurusu için Türkiye’ye getiriyor ve burada komisyon karşılığı bankalara bozdurmak zorunda kalıyorlar.

2- Son paycheckinizi alamıyorsanız lütfen işverenin paycheckinizi size gönderecekleri adresten emin olun.  Keza aynı adres teyidini W-2 formu içinde yapın. Paychecklerinizin posta yoluyla size ulaşması 1-2 ay sürebilir. Bu konuda Armada Grandee’nin bu  işlemi hızlandırması söz konusu değildir.

3-  Hatalı, eksik, imzasız, yanlış bilgi verilmiş başvuruların sorumluluğunun, formu dolduran  kişiye ait olduğunu unutmayın. Sizin adınıza imza atmamız, formu doldurmamız mümkün değildir. Lütfen bu şekilde bir talep ile danışmanınızı zor durumda bırakmayınız

4-Vergi iadeleri işlemi sizin yasal hakkınızdır. Başvurusu bu kadar kısa ve sonucu bu kadar net olan bir işlemi lütfen Türkiye’ye döndükten sonra ihmal etmeyin.

 

 

                  Sıkça Sorulan Sorular

 

Soru1: Hangi vergiler kesiliyor? Hangi vergilerin iadesi mümkün?

Cevap: J-1 Work and Travel öğrencisinin kazancından iki vergi kesilmektedir. Fedaral tax: ABD kongresi tarafından belirlenen, her eyalette standart bir oranla kesilen vergidir. İkincisi ise State Tax: Her eyalette farklılık göstermekle beraber  federal vergiden daha düşük orana sahiptir. Eyaletin kendi yasama organının kararlarına göre belirlenen kesinti miktarlarına sahiptir.  Bu iki verginin iadesi mümkündür.

 

Soru2:  Elden paycheck almıyorum, maaşım  bankaya yatıyor vergi iadesine nasıl başvuracağım?

Cevap: Başvuru formlarını doldurduktan sonra işverenin W-2 formunu göndermesini bekleyerek başvuruyu tamamlayabilir veya işvereninizden son paycheckinizi elden almak istediğinizi belirtebilirsiniz. Veya bankaya yatırsa da maaş çekinizin stub dediğimiz bilgi kısmını size e-posta ile veya elden teslim etmesini isteyebilirsiniz. Eğer stub veremiyorsa, W-2 formunu beklemek zorundasınız.

 

Soru3: Social Security Kartım ve/veya pasaportum/vizem kayıp vergi  iadesine başvuru yapabilir miyim?

Cevap: Bu belgelerin fotokopileri mevcut ise başvurunuzu gerçekleştirebiliriz. Kayıp SSN için işvereninizle iletişime geçebilirsiniz. Büyük ihtimalle kendisinde bir kopyası, kopyası yoksa da numarası mevcuttur.  Vizenizin bir fotokopisini ise muhafaza ettiyseniz bir sorun olmayacaktır. Eğer her iki belgenin de kopyalarına, fotokopilerine, taranmış hallerine ulaşmanız hiçbir şekilde mümkün değilse ilgili tax firması sizin için bu formları temin etmeyi deneyecektir. Eğer başarılı şekilde temin edebilirse vergilerinizi geri alabilirsiniz. Eğer ulaşılamaz veya erişilmez bir durumda ise vergi iadelerinizi alamazsınız.

 

Soru4:  Amerika içinde yaptığımız alışverişlerde kesilen vergileri de geri alabilecek miyiz?

Cevap: Hayır. Bu vergi iadesi başvurusu sadece maaşınızdan kesilen Federal ve State vergileri geri almak içindir. Sizler zaten Social Security ve Medicare  vergilerinden muafsınız. Bu vergiler sizden kesiliyor ise lütfen işveren ile iletişime geçiniz. Alışverişlerinizdeki vergileri geri alabilmek için bu hizmete uygun birkaç mağazadan alışveriş yapmanız ve vergi iadesi makbuzu temin etmeniz gerekiyor. Bu makbuz ile havaalanında ilgili ofise almış olduğunuz ürünün vergi makbuzunu vererek, vergisini geri alabilirsiniz. Bu şekilde makbuz veren çok ama çok sınırlı yer var ve onlarda vergiden kaybettiklerini ürünün fiyatına ekledikleri için bir kazancınız olmuyor.

 

Soru5:Vergi iadelerini almamız için, Amerika’da yapmamız gereken bir başvuru, doldurmamız gereken bir evrak-form  var  mı?

Cevap: Hayır. İşlemler Türkiye’den gerçekleştirebilir, ABD içinde doldurmanız gereken bir evrak bulunmuyor.  Yukarıda sıralanmış evrakları bize kargo yoluyla iletebilirsiniz. Yalnızca işten ayrılmadan önce işvereninizle W-2 formunu göndereceği adresi teyit edebilirsiniz.

 

Soru6:  Ödediğimiz vergilerin ne kadarını geri alacağız?

Cevap:  Taxback.com’a kayıt yaptırdığınızda tahmini olarak alacağınız vergi miktarını size mail yoluyla bildireceklerdir.

 

Soru7: İki işte çalıştım ama ikinci işte paycheck yerine elden para aldım, bu iş için vergi iadesinde başvuru yapabilir  miyim?

Cevap: Hayır. Sizlere paycheck verilmemişse veya bankaya para yatırılmamışsa bu işveren sizin adınıza vergi ödememiş ve sizden de vergi kesmemiştir. Zaten legal bir işlem değildir.

 

Soru8: Tüm başvurularımı eksiksiz yaptım vergi iademi ne zaman alabilirim?

Cevap: Amerika’da yeni mali yıl 2. Çeyreği başlangıcı olan Ocak ayı  ile birlikte hesaplanan vergi iadeleri, W-2 formları vasıtasıyla sizlere bildirilir. Bu formlar ile yapılan başvuruların sonuçlanması, vergi iadelerinin tahsil edilmesi,  sizlerin banka hesaplarına ulaşması Mart, Nisan, Mayıs ayına kadar sürebilmektedir. Erken başvuru yapan öğrenciler vergi iadelerini daha hızlı alabilmektedir. Ocak ayından sonra 90-120 günlük bir süreçte Federal, Federal vergiden 8-10 hafta sonra State vergisini alabilirsiniz. IRS’ bağlı gecikmeler olabileceğini, bu gecikmelerin kimi zaman 6-8 ay sürebileceğini de bilmeniz gerekiyor.

 

 

Soru10: Vergi iadeleri için son başvuru tarihi ne zaman?

Cevap: Tüm belgelerinin hazırlanması 20 dakika sürecek olan bir  işlem için böyle bir tarih belirtmek istemiyoruz. Bizim tavsiyemiz vergi iadelerinizi erkenden alabilmek için dönüşünüze istinaden hemen veya en geç Ekim ayının sonuna kadar belgeleri bize elden veya kargo yoluyla ulaştırmanız.

Etiketler: , , ,

Form doldurun, size Özel daha detaylı bilgi için arayalım...