Kazancım Maliyetlerimi Karşılar mı?

Work and Travel programını diğer turistik ya da eğitim amaçlı seçeneklerden ayıran en önemli özelliği, programın katılımcılarına Amerika’da geçirdikleri süre boyunca muhtemel maliyetlerini karşılama olanağı vermesidir. Bir başka deyişle, Work and Travel programının katılımcılara çalışma izni veriyor olmasının temel sebebi zaten maliyetleri karşılayabilmektir.

 

 

Work and travel da en çok hangi işlerde kazanabilirim?

 

Work and Travel programı öncelikle bir kültürel değişim programı olmasının yanı sıra katılımcının İngilizcesini geliştirme şansı tanırken bir yandan da Amerika da yaşam giderlerinin sağlanmasın olanak sağlamaktadır. Fakat kesinlikle para kazanma programı değildir.

Amerika da çalışılan saat üzerinden alınırken, minimum alınan saatlik ücret asgari ücret olan 7.25 USD’dir ( Bazı eyaletlerde farklılık göstermektedir. ) Katılımcılardan sıkça alınan sorulardan bir tanesi  ne kadar para kazanacağım?dır. Kazanılan ücretler; alınan saatlik ücret, sezon yoğunluğu, katılımcının çalışma performansı, hava durumu gibi birçok faktörden ötürü farklılık göstermektedir. Fakat bazı pozisyonlar gereği bahşiş alınmasından ötürü ( garsonluk, belboy, housekeeper ) alınan saatlik ücretten ekstra gelir sağlamaktadır. Para kazanma odaklı düşünen katılımcılar için, asıl işlerinin dışında ekstra bir ya da birden fazla çalışarak ortalamanın üzerinde kazanç elde edebilirler aynı zamanda da farklı insanlarla tanışabilme şansı da elde edebilirler.

Work and Travel katılımcılarının Amerika’da yaşadıkları sürece standart olan gider kalemleri şunlardır.

1. Konaklama:  Ortalama Haftalık gider: 70 – 100 $

2. Ulaşım: Ortalama haftalık gider: 0 – 20 $

3. Yeme içme:  Ortalama haftalık gider:  50  – 75$

Bu rakamlar göz önüne alındığında standart bir Work and Travel adayı, bulunduğu lokasyon ve tüketim alışkanlıklarına göre değişmek üzere haftalık 120 – 150$ civarında paraya ihtiyaç duyar.

Work and Travel adayları genellikle saatlik 7.25 – 9 $ civarında para alarak haftada 35-40 saat civarında çalışırlar. Bu çalışma haftalık ortalama 250 – 300 $ civarında para kazandırır. Bazen adaylar over time çalışma, 2. iş, ya da bahşiş gibi yan gelirler elde ederek gelirlerini artırma olanağı bulabilirler. Ancak gidiş planını her zaman standart beklentilerle yapmak en doğru yaklaşım olacaktır. Ayrıca öğrenciler Amerika’ya giderken yanlarında en az 800 USD cep harçlığı götürmekte ve Amerika’da ilk 3 hafta bu cep harçlığı ile bütün maliyetlerini karşılamakta ve ilk 2 ya da 3 hafta kazandıkları parayı biriktirmeye başlamaktadırlar, çünkü öğrencinin işe başlaması normal olarak bir haftayı bulabilir. Yukarıda da söylediğimiz gibi dileyen öğrenciler ek bir iş yaparak ya da fazla mesai yaparak haftalık kazançlarını artırabilmekte ve daha fazla para kazanma imkanı elde edebilmektedirler. Bu tamamen öğrencinin tercihi ile doğru orantılıdır, bazı öğrenciler kazandıkları paranın ihtiyaçlarını karşılamaları ile yetinip mutlu olurken bazı öğrenciler daha fazla seyahat etmek ve daha fazla alış veriş yapmak için biraz daha fazla çalışma isteğinde olabilmektedir. Bu da Work and Travel programının doğasında olan bir gerçektir.

Yukarıdaki rakamlar göz önüne alındığında, Work and Travel programının adayın Amerika’da kaldığı sürece ihtiyacı olan parayı fazlasıyla  sağlamasına olanak verdiği açıkça görülmektedir. İstatistiksel olarak katılımcıların çok büyük bir bölümü Amerika’dayken ailesinden bir desteğe ihtiyaç duymamaktadır. Hatta bu öğrencilerin çoğu gelmeden önce doyasıya gezmek ve biraz da alışveriş yapmak için para biriktirebilmektedirler.

Bir kültürel değişim ve deneyim programı olan Work and Travel programınızı para kazanma hırsı ile tatsız bir deneyime dönüştürmenize hiç gerek yok. Diğer sayfalarda da belirttiğimiz gibi, bu programa katılmak için harcadığınız paranın büyük bir bölümünü Türkiyede kalsanız dahi harçlık ve tatil masrafı olarak harcıyorsunuz zaten. Work and Travel ile Amerika’ya gidin, gezin, eğlenin, hayatınızın tatilini ve macerasını yaşayın. Bunu yapmak için başka bir şansınız olmayabilir.