Havaalanı ve Gümrük İşlemleri

Amerika uçuşları genellikle İstanbul Atatürk Havalimanından yapılmaktadır. Ankara, Antalya ve İzmir’den direkt Avrupa’ya uçan firmalar üzerinden de Amerika’ya bağlantı yapabilirsiniz (Lufthansa, Air France, Alitalia, British Airways vs). Şayet İstanbul dışından uçakla Atatürk Havalimanına geliyorsanız, iç hat uçuşlarında uçağın kalkış saatinden en az 1.5 önce havaalanında bulunmanız, Amerika’ya uçmadan ise kalkış saatinizden en az 2 saat önce havaalanında bulunmanız gerekiyor. Bu kural Amerika’da da, dünyanın diğer ülkelerinde de aynı işlemektedir, ancak Amerika’da Türkiye’den farklı olarak, uçağınıza binmeniz için belirtilen zamanda binmezseniz, kapılar kapanır ve binemezsiniz. Bu nedenle Boarding Saatini kaçırmamak ve zamanında orada olmalısınız.

Güvenlik kontrollerinde, üzerinizde saat, kemer, cep telefonu, takı vb. metal eşyaların, sıvı maddelerin, bulunmamasına özen gösterin. Bazı havaalanları ayakkabıya kadar arama yapar, rahat ve sizi yormayacak , metal olmayan kıyafetler seçiniz.

Check-In: Amerika’ya gideceğiniz Dış Hatlar Terminalindeki ekranlara bakarak bilet satın aldığınız firmayı, uçuşu ve kontuar alanında kaç numarada Check-In yaptıklarını öğrenmeniz gerekiyor.  İlgili kontuar açıldıktan sonra pasaportunuzu göstererek biletinizi alınız ve bagajınızı veriniz. Bilet kontrol ve Bagaj (Check-In) işlemlerini iç hat uçuşlarında, uçağa binmeden en az 40 dakika önce, dış hat uçuşlarında ise en az 55 dakika önce tamamlamış olmanız gerekiyor.

Yurtdışı Çıkış Harcı: 15TL’dir. Bankalara ya da havaalanındaki yurtdışı çıkış harcı veznesine yatırabilirsiniz. Size verilen pulu gümrük memuruna pasaportunuzla birlikte veriniz.

Pasaport Kontrolü ve Çıkış İşlemi: Bagajınızı verdikten sonra Türk vatandaşları için ayrılan bölümden Türkiye’den çıkış işleminizi yaptırabilirsiniz. Amerika’da bu işlemi Other Nations kısmından yapacaksınız.

Free Shoplar ve Çıkış Kapıları(Gate): Boarding yani uçağa biniş işlemi için hala vaktiniz varsa, alışveriş yapabilirsiniz. Bazen biletinizde uçağınıza binmek için çıkış yapacağınız kapılar değişebilmekte ya da rötar olabilmektedir. Anonslara ve ekranlara bu nedenle dikkat ediniz.

Boarding (Uçağa Biniş):  Gümrüksüz alandan uçağa biniş işlemini gerçekleştireceğiniz kapıya giderken 2. bir güvenlikten geçmeniz gerekmektedir. Daha sonra kapıdaki yetkiliye Pasaportunuzu ve Uçuş Kartınızı (Boarding Pass, Bilet) gösterdikten sonra bilette yazan koltuğunuza oturunuz.

Uçakta:  Ortalama 11 saat sürecek olan yolculuğunuz boyunca uçuş yaptığınız havayolu şirketine göre sunulan hizmetlerden faydalanabilirsiniz. Uçuş ve hizmet kalitesi olarak Türk Hava Yollarını kesinlikle tavsiye ederiz.

Bagaj Ağırlığı: Ağırlığınız fazla ise ek ücret ödemeniz gerekebilir. Her havayolu şirketinin farklı bagaj uygulamaları vardır. Gerekli Bagaj ve El Bagajı ağırlık miktarlarını öğreniniz.

Uçak Rötarlı İnerse:Amerika’ya rötarlı inmiş ve bu yüzden “bağlantılı” iç hat uçuşunuzu kaçırmışsanız, uçtuğunuz firmanın görevlilerinden yeni bilet isteyiniz, şayet ilk uçuş sabah ise konaklama isteyebilirsiniz.

Uçuşunuzu kendi hatanız yüzünden uçağı kaçırmışsanız, firmadan sizi yedek yazmasını (Stand By) isteyebilirsiniz. Bir sonraki seferde boş yer ya da uçağı kaçıran varsa hiçbir ücret ödemeden uçabilirsiniz. Ancak işiniz aksi giderse uzun süre bekleyebilirsiniz, ve ekstra para harcayabilirsiniz. Bu nedenle uçuş saatlerinizi çok iyi bilin ve gecikmeyin.